Ocesue.com

Insights that Echo Beyond the Echo Chamber

Pets

Veterinar u viralnom TikToku navodi 5 pasmina pasa čije liječenje najviše košta

IMATI psa nije jeftino. Zdrava hrana, preparati za njegu i igračke, veterinarski troškovi – sve su to stvari koje mu moramo osigurati i na koje treba misliti prije nego što nabavimo ljubimca. Međutim, neke pasmine pasa čak su skuplje od prosjeka.

Veterinar Amir Anwary snimio je viralni video na TikToku u kojem je otkrio svoju listu pet pasmina čiji su veterinarski troškovi u prosjeku značajno najviši. Zanimljivo je da su sve velike pasmine.

5. Američki buldog

Na zadnjem mjestu ove nezahvalne liste našao se američki buldog. Oni obično imaju problema s kukovima i zglobovima, zbog čega često moraju piti skupe lijekove, ići na razna rehabilitacijska vježbanja ili na operaciju. Imaju potencijal razviti i ostale genetski prenosive zdravstvene probleme.

4. Cane corso

Ako se pravilno uzgajaju, mogu biti potpuno zdravi, ali su također podložni raznim zdravstvenim problemima. Najčešće ih pogađaju displazija kukova, idiopatska epilepsija, demodikoza i abnormalnosti očnih kapaka. Mogu imati i osjetljiv želudac.

3. Bordoška doga

Ovaj veliki pas bačvastih prsa također je pod visokim rizikom od po život opasne nadutosti. Može patiti i od srčanih bolesti, raka, ortopedskih problema te epilepsije.

2. Rotvajler

Možda neočekivano, ali ova popularna pasmina zauzela je visoko drugo mjesto. Uz njih se veže cijeli niz zdravstvenih problema, od ortopedskih, tipičnih za velike pasmine, pa do očnih bolesti i srčanih oboljenja. Također imaju problema s osjetljivošću želuca, a skloni su i razvoju raka kostiju i limfoma.

1. Švicarski planinski pas

Ovo je definitivno najskuplja pasmina koju možete imati. Imaju iste zdravstvene probleme s kojima se suočavaju sve druge velike pasmine, ali su kod njih mnogo češći. Urinarna inkontinencija kod steriliziranih ženki i štenaca također je česta pojava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *