Ocesue.com

Insights that Echo Beyond the Echo Chamber

Pets

Leonarda DiCaprija razveselile lijepe vijesti iz Hrvatske, podijelio ih na Instagramu

HOLIVUDSKI glumac Leonardo DiCaprio, osim po svojim glumačkim angažmanima, poznat je i po zagovaranju očuvanja prirode, o čemu nerijetko piše na društvenim mrežama. Sada je objavio snimku koja je nastala u Hrvatskoj, a koju je prvotno objavila stranica Washington Post climate coverage, koja se bavi pitanjima klimatskih promjena i očuvanja okoliša.

Piše o periskama u Hrvatskoj

Riječ je o videu na kojemu se vidi da je u Jadranskom moru u Hrvatskoj pronađena ugrožena skupina divovskih školjki.

“Znanstvenici su otkrili mladu skupinu ugroženih divovskih školjki kod obale Hrvatske u Jadranskom moru. Populacija plemenite školjke, koja može narasti i 120 centimetara, opada otkad je smrtonosni patogen pogodio tu vrstu 2016. godine.

Istraživači se nadaju da će vratiti školjke koje igraju važnu ulogu u održavanju zdravih podvodnih ekosustava”, piše u objavi Washington Post climate coveragea koju je DiCaprio podijelio. Objavu možete pogledati OVDJE.

U komentarima mu se javili brojni fanovi iz Hrvatske

Video na DiCaprijevom profilu skupio je više od 47 tisuća lajkova u nekoliko sati. “U Hrvatskoj je zovu periska, a ljudi iz Akvarija Pula predano rade kako bi ovu vrstu vratili u život u Jadranu. Leo, stvarno primjećuješ sjajne stvari za ekosustav”, “Tvoja strast prema okolišu prava je inspiracija”, “Hvala što dijeliš ovako sjajne priče. Pozdrav iz Hrvatske”, neki su od komentara obožavatelja.

Periska je najveći školjkaš Jadranskog mora, prosječne veličine između 30 i 50 centimetara, ali može dosegnuti visinu od 120 centimetara. Osjetljiva je na iznimna zagađenja, mnoge jedinke stradaju zbog sidrenja, a još uvijek je prisutno i ilegalno vađenje jedinki. Nalazi se na popisu strogo zaštićenih vrsta Republike Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *