Ocesue.com

Insights that Echo Beyond the Echo Chamber

Pets

Kakva je pasmina američki staford?

NAKON tragedije u Zadru, gdje je američki staford u stanu do smrti izgrizao 82-godišnju ženu, pokrenula se rasprava o ovoj pasmini. Evo koje su karakteristike američkog staforda.

Američki staford je pasmina snažne i mišićave građe. Odrasli mužjaci dosežu visinu od 45 do 48 centimetara, a ženke od 43 do 45 centimetara. Teže između 25 i 30 kilograma. Pasmina je poznata po svojoj dobrom zdravlju i otpornosti, s mogućim problemima koji se odnose na oči, kukove i srce. Životni vijek im je od 12 do 16 godina.

Zaštitnički nastrojen prema djeci, ali ponekad netolerantan prema drugim psima

Karakterno, američki staford je hrabar, inteligentan i izuzetno privržen svom vlasniku. Zaštitnički je nastrojen prema djeci, ali može biti netolerantan prema drugim psima ako nije pravilno socijaliziran. Pasmina je energična i zahtijeva puno aktivnosti i igre. Upravo zbog svoje uravnotežene naravi, pokazali su se i kao dobri terapijski psi.

Što se tiče opasnosti pasmine, naglašava se da nisu sami psi opasni, već način na koji se odgajaju i socijaliziraju. Pravilna socijalizacija i dresura ključni su za razvijanje pozitivnih osobina ove pasmine. Neodgovorno vlasništvo i nedostatak pravilnog odgoja mogu dovesti do problema s ponašanjem.

Idealni vlasnik staforda je iskusan, dosljedan i strpljiv

Američki staford nije preporučljiv za one koji prvi put nabavljaju psa. Idealni vlasnici su iskusni, dosljedni i strpljivi, s jasnim razumijevanjem potreba pasmine. Važno je pružiti im sigurno i poticajno okruženje, puno aktivnosti i mentalne stimulacije.

U nekim zemljama američki staford klasificiran je kao opasna pasmina i podliježe posebnim zakonima ili je čak zabranjen. Međutim, mnogi stručnjaci i ljubitelji pasa naglašavaju da je problem više u neodgovornom vlasništvu nego u samoj prirodi pasmine.

>> Je li problem uvijek u vlasnicima ili stvarno postoje opasni psi?

Globalno gledano, osim američkog staforda, neke od pasmina koje su često označene kao opasne uključuju američkog pit bull terijera, rotvajlera, njemačkog ovčara, bullmastiffa, buldoga i sibirskog haskija. Ove pasmine su često povezane s većim brojem napada na ljude, a neke od njih imaju i snažan ugriz koji može uzrokovati ozbiljne posljedice​​​​.

>> Veterinar: Staford je prekrasan pas, problem je u odgoju. Psa treba gledati kao oruđe

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *